FAQ- Telldus produkter och app
TellStick Flow
TellStick Flow är en form av brygga mellan befintlig molntjänst och ljuskällor från vårt sortiment online.
TellStick Flow är för dig som vill påbörja din resa med ett smartare och energieffektivare hem eller för dig som vill utöka ditt uppkopplade hem genom att integrera prisvärda lampor med dina redan uppkopplade enheter. Allt i en och samma app, Telldus Flow.
Nej, du behöver inte ha en TellStick sedan tidigare då TellStick Flow kan användas fristående. Vill du dock använda dina lampor tillsammans med övriga Telldus enheter så behöver du en TellStick Net, Net v1, ZNet Lite V1 eller v2.
Oavsett om du är Telldusanvändare eller inte, kan du använda hubben TellStick Flow för att styra dina lampor med hjälp av röststyrning eller via mobilen. Dock behöver du vara Telldusanvändare om du vill kunna integrera lamporna med andra smarta enheter i hemmet.
För att kunna integrera belysning i ditt Telldus system måste du först installera lamporna i ny Telldus Flow appen för att aktivera dem. Efter att detta är gjort, kommer lamporna automatiskt finnas tillgängliga i ditt Telldus Live så att du kan styra dem direkt via Telldus-appen tillsammans med dina övriga enheter.
Du måste inte ha kvar Telldus Flow appen efter att du har installerat hubben/lamporna, men vi rekommenderar att du har det om du inte kan radera appen utan att radera dess data. Detta för att du ska slippa göra om hela processen om du vill addera ytterligare lampor vid ett senare tillfälle.
Dra ut sladden. Tryck och håll inne knappen. Koppla in sladden medan du håller inne knappen. Släpp knappen när LED blinkar rött (tar ca 10 sekunder).
Telldus Hub och Produkter
Den uppdateras automatiskt. Inget du behöver bekymra dig om!
Du kan förbättra räckvidden på din TellStick ZNet Light V1/V2 genom att ha flera Z-Wave produkter, som tillsammans skapar ett mesh-nätverk mellan enheterna. Alla, ej batteridrivna, Z-Wave-enheter kan repetera signalen, ju fler du har desto bättre räckvidd och tillförlitlighet får du. Det går även bra att köpa till en extender och på så sätt förlänga räckvidden. För 433MHz produkterna går det dessvärre inte att förlänga signalen. Skapar det problem för dig rekommenderar vi istället att du använder dig av Z-Wave produkter med tillhörande TellStick.
På varje produktsida kan du hitta både produktens tekniska specifikationer och manualer. I våra startpaket hittar du manualer och tekniska specifikationer för respektive produkt som ingår i paketet. Detta hittar du under flikarna som heter Teknisk Specifikation och Manualer.
Du kan ha upp till 232 stycken Z-Wave produkter och med 433MHz är det obegränsat antal. Värt att notera är att du max kan ha 8 st termometrar (av Telldus fabrikat) per TellStick gateway. Vill du ha fler, kan du köpa till termometrar från andra fabrikat som kan kopplas samman. Har du väldigt många Z-Wave enheter minskar maxantalet för hur många 433MHz produkter du kan ha.
Vi har Z-Wave och 433MHz som protokoll i vår TellStick.
Ja, du behöver den för att kunna använda alla Telldus enheter och funktioner, förutom lamporna från Smartline Flow som är helt fristående och styrs via Bluetooth. Dessa kan du styra via Smartlines App men kommer inom kort bli kompatibla och då kunna styras via Telldus app precis som alla andra produkter.
Vi rekommenderar dig att följa stegen via länken här!
Tänk på att sensorerna ska namnges på nytt när de dyker upp på din nya TellStick. Dina tidigare händelser måste du välja om på de enheter du satt trigger, villkor och åtgärder på, då enheterna är nya på din TellStick. Z-Wave-enheter måste först exkluderas från den gamla TellSticken och sedan inkluderas på den nya, då dina enheter endast kan vara inkluderade på en TellStick åt gången.
Gå in på ditt konto via live.telldus.com och klicka på “hantera platser”. Välj sedan den TellStick du vill överföra. Klicka på “ändra Inställningar” och sedan “administration” och ange den nya ägarens konto (Telldus Live-kontot måste vara skapat och verifierat). Klicka slutligen på “överför”. Verifiering måste sedan göras på den e-postadress du angav för att kunna överföras till TellSticken.
Det skiljer sig något beroende på vilken produkt det gäller. Enklast är att följa vad som står i produktens egna manual. Du får med manualen i förpackningen men hittar även den snabbt och enkelt på webben och produktens sida, under fliken “manualer”.
Det skiljer sig något beroende på vilken produkt det gäller. Du gör det enklast genom att följa den specifika manualen som medföljer i förpackningen. Hittar du inte manualen kan du enkelt finna den på vår webb under fliken Manual på respektive produktsida.
I följande länkar hittar du två guider som visar hur du generellt lägger till dem med en manual för respektive enhet: 433MHz eller Z-Wave.
Att din tellstick blinkar på olika sätt kan bero på flera anledningar, dels vilken TellStick du har. Du kan läsa mer om detta här! Fick du inte hjälp via länken finns alltid vår kundservice nära till hands på support.telldus.com eller via mail support@telldus.se.
Ja det kan du! Det härliga med Telldus är att du kan styra dina enheter precis från vilken plats i världen du vill. Så, sitter du på väg till jobbet och kommer på att du glömt släcka lamporna kan du göra det från mobilen.
- Logga in på ditt konto.
- Tryck på ”trigga händelser” i menyn.
- Tryck på ”+ skapa ny händelse”.
- Ge händelsen ett namn och tryck på ”skapa”.
- Din händelse finns nu i listan.
- Dra upp ikonen för motorvärmaren till triggers.
- Välj avfärdstid.
- Välj vilken termometer som ska läsa av utomhustemperaturen (om du har flera).
- Under åtgärder i samma händelse, dra upp den enhet som din motorvärmare är ansluten till.
(OBS! Måste göras i desktop.)
Koppla in din TellStick med medföljande kablar. Skapa ett konto på live.telldus.com. När du gjort detta behöver du bara aktivera din TellStick. Det gör du enkelt genom att följa guiden steg för steg som du hittar här!
Se först hur din TellStick lyser i guiden här.
Genomför sedan följande steg: Börja med att starta om din router och hjälper inte det så kan diu testa att starta om din TellStick. Om detta inte hjälper bör du även testa med att byta nätverkskabel samt byta nätverksport som TellStick-kabeln sitter i. Hjälper inte detta bör du prova att ansluta TellStick till en annan router, exempelvis en väns eller grannes, för att kunna utesluta att problemet inte sitter i routern. Fungerar den fortfarande efter åtgärderna är du varmt välkommen att kontakta oss på support@telldus.se.
Detta gör du enklast genom att följa den specifika manualen som medföljer i förpackningen, alternativt under fliken “manualer” på produkten i webbshoppen. Det skiljer sig oftast något beroende på vilken produkt det gäller, men generellt brukar det gå till på följande sätt: Välj den enhet som du vill exkludera i appen och gå sedan in på inställningar där du kan välja att exkludera produkten.
Klicka sedan 3 gånger på enheten för att exkludera den.
Det är superenkelt. Vi har gjort en guide som du enkelt kan följa genom att klicka här!
- Gå till https://www.amazon.com/Telldus-Technologies/dp/B075Z5DJGV
- Tryck på ”sign in”.
- Logga in med ditt Amazon-konto.
- Tryck på ”enable”.
- Logga in på ditt Telldus-konto.
- Läs igenom villkoren och godkänn om du accepterar.
- Stäng fliken. Tryck på ”discover devices” för att dela dina telldus-enheter med Amazon Alexa.
- Du ser nu en lista över dina enheter som är anslutna till ditt Telldus-konto. Här kan du även välja att ta bort enheter du inte vill styra med Amazon Alexa.
- Ladda ner Alexa-appen till din smartphone och logga in.
- Samtliga enheter syns under ”devices”.
- Du kan nu prata med din Amazon Alexa högtalare och ge röstkommandon för att styra enheter eller se temperatur.
Dra ut sladden. Tryck och håll inne knappen. Koppla in sladden medan du håller inne knappen. Släpp knappen när LED blinkar rött (tar ca 10 sekunder).
Telldus app
Det skiljer sig något beroende på vilken produkt det gäller. Enklast är att följa vad som står i produktens egna manual. Du får med manualen i förpackningen men hittar även den snabbt och enkelt på webben och produktens sida, under fliken “manualer”.
Det skiljer sig något beroende på vilken produkt det gäller. Du gör det enklast genom att följa den specifika manualen som medföljer i förpackningen. Hittar du inte manualen kan du enkelt finna den på vår webb under fliken Manual på respektive produktsida.
I följande länkar hittar du två guider som visar hur du generellt lägger till dem med en manual för respektive enhet: 433MHz eller Z-Wave.
Det innebär att du får flera förmåner, såsom att testa nya produkter som ska lanseras, generösa rabattkoder och förmånliga erbjudanden. Du kan läsa mer om vilka fördelar du får som premiumkund genom att klicka här!
Telldus Live är vår app och molntjänst där du styr och gör samtliga inställningar för dina enheter.
- Tryck på ”sensorer”.
- För att se aktuell energiförbrukning: tryck på ikonen till höger om namnet på din energiplugg.
- För att se historisk energiförbrukning: tryck på namnet för din energiplugg. Tryck sedan på historik och välj datumen för den period du vill läsa av.
Absolut! På live.telldus.com kan du göra detta via “hantera platser” där du på samma konto kan lägga till fler än en TellStick. Om du använder mobilen hittar du detta under din användarprofil och “hantera gateways”. För dig som är premiumanvändare finns även möjligheten att hantera flera konton via appen.
Börja med att kolla vad din historiken för dina enheter visar. Är din tidszon korrekt inställd? Om inte behöver du ställa in denna manuellt till Europa/Stockholm. Detta eftersom din automatiska tidszon är baserad på din internetleverantörs inställningar. Är detta korrekt kan du även behöva se efter att din position är korrekt. Detta är nämligen det som bestämmer tiderna för solens upp- och nedgång i scheman och händelser. Läs gärna vår guide om hur du gör inställningarna här!
Se först och främst till att din TellStick är rätt inställd med manuellt satt tidszon och geografiskt läge. Följ guiden hur du gör det här!
Gå in via Telldus app eller live.telldus.com. Välj “schema/schemaläggning”. Välj därefter vilken enhet du vill schemalägga samt om enheten ska stängas av eller slås på. Välj om det ska ske efter solens upp- och nedgång. Du kan välja om du vill att det sker med tidsfördröjning, annars kan du klicka dig vidare till att välja vilka dagar det ska inträffa. Se över din schemaläggning så det stämmer och klicka på godkänn. Glöm inte att ställa in både för solens uppgång respektive solens nedgång. Se vår guide hur du gör det här.
Följ stegen i länken här, så är du igång på nolltid!
Vill du kunna styra flera av dina enheter med ett klick? Då kan du skapa en grupp istället. För närvarande måste du göra detta på live.telldus.com under “kontrollera enheter”. Se vår guide för hur du går tillväga här!
Gå in via Telldus app eller live.telldus.com. Välj “schema/schemaläggning”. Välj därefter vilken enhet du vill schemalägga och om enheten ska stängas av eller slås på. Välj tidpunkt eller om det ska ske efter solens upp- och nedgång. Välj sedan vilka dagar detta ska inträffa om du vill ha olika inställningar för olika dagar. Se över din schemaläggning så det stämmer och klicka på godkänn. Du kan även följa vår guide så blir det enklare, här!
Du klickar först här och skriver in din e-postadress. Tryck sedan på “reset password”. Inom ett par minuter får du ett mail där du ska trycka på länken och får välja ett nytt lösenord. Kontrollera din skräppost om du inte hittar mailet i inkorgen.
Vill du byta lösenord kan du göra detta när du är inloggad på live.telldus.com eller via vår app genom att klicka på “mer”, “användarprofil” och slutligen “byt lösenord”.
Kontrollera först så mailet inte hamnat i skräpposten som det ibland kan göra. Om du inte hittar det där och är säker på att du angett rätt mailadress, kan du kontakta vår support via support.telldus.com eller maila till support@telldus.se, så hjälper vi dig.
- Gå till dina enheter i Telldus appen. Observera att funktionen endast fungerar för dig som premiumanvändare med iOS.
- Tryck på den enhet du vill addera Siri-genvägen på.
- Tryck på ”Inställningar”.
- Tryck på ”Hantera Siri-genvägar”.
- Välj exempelvis att enheten ska slås på.
- Tryck på ”Lägg till genväg till Siri”.
- Ge genvägen ett namn och tryck på ”Lägg till i Siri”.
- Gör om steg 5–7, välj exempelvis att enheten ska slås av.
- Öppna appen ”Genvägar” på din iOS-enhet.
- Tryck på symbolen med de tre prickarna på genvägen eller genvägarna du precis skapat.
- Frivilligt – Inaktivera ”Visa vid körning”.
- Frivilligt – Tryck på symbolen med de tre prickarna för att;
- Döpa om genvägen.
- Möjliggöra visning på en Apple Watch.
- Lägg till genvägen på din hemskärm.
- Färdigt!
Nu kan du använda genvägen genom att trycka på ikonen via hemskärmen eller via Siri-röstkommando från din iPhone, iPad eller Apple Watch.
- iOS: gå till menyn och tryck på “mer”. Android: tryck på menyn uppe till vänster.
- Tryck på “hantera geofence”.
- Aktivera funktionen via reglaget uppe till höger.
- Tryck på +ikonen nere till vänster för att lägga till ett nytt geofence.
- Använd två fingrar och markera önskat område för din geofence. Välj namn.
- Ställ in vad du vill ska ske när du kommer till markerat område.
- Ställ in vad du vill ska ske när du lämnat markerat område.
- Välj om din geofence ska vara aktiverad eller bara vid specifika tider.
- Nu är din geofence skapad!
- Tryck på ”hantera gateways”.
- Zooma in på kartan där din befintliga Geofence är lokaliserad. En knappnål syns nu på skärmen.
- Nu är din Geofence markerad, knappnålen är på exakt plats och en cirkel visar ditt förvalda område.
- Klicka på knappnålen för att sedan klicka på pennan.
- Nu kan du ändra namn och justera dina inställningar. Du kan dessutom förflytta området på din Geofence med knappnålen och välja om du vill ändra storlek på området. I samma steg kan du bekräfta dina nya inställningar eller ta bort din Geofence helt.
- Tryck på ikonen ”mer” längst ner till höger i menyn.
- Tryck på ”byt eller lägg till konto”.
- Tryck på ”lägg till konto”.
- Välj om du vill lägga i till ett befintligt konto eller skapa ett nytt.
- Lägg till befintligt konto: logga in med e-postadress och lösenord.
- För att gå tillbaka till ditt tidigare konto, gör om steg 1–2.
Om du har problem med att logga in lokalt på din TellStick kan det bero på webbläsarspecifika inställningar. Även om vår inloggningssida stöder säkra (HTTPS) anslutningar, kräver den lokala inloggningen inte detta säkra protokoll, vilket kan orsaka avvikelser i funktionalitet.
Följ dessa steg för att lösa problemet:
- Justera webbläsarinställningar:
- Öppna webbläsarinställningarna.
- Aktivera stöd för HTTP-läge för att tillåta lokal inloggning.
- Rensa cache och cookies:
Om justering av webbläsarinställningarna inte löser problemet:
- Rensa webbläsarens cache och cookies.
- Ändra inloggningsadressen från HTTPS till HTTP när du loggar in med din IP-adress.
Webbläsarkompatibilitet:
- Lokal inloggning har testats och fungerar korrekt på Mozilla Firefox och Apple Safari.
- Observera: Google Chrome stöder för närvarande inte HTTP-läge, vilket kan leda till problem med lokal kontroll.